Tuesday, March 29, 2011

Kupu-kupu Syurga..

(Ingatan pada Ibu Bapa yg mempunyai atau bakal mempunyai anak-anak)
Perhatikan keistimewaan yang bakal diperolehi apabila
Anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau
Kupu-kupu syurga;


1. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuanya,Darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis keranaTakutkan Allah. Orang yang menangis kerana takutkan
Allah diharamkan oleh Allah akan api Neraka ke atasTubuhnya.


2. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu Dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antaraDua darjat ialah 500 darjat.


3. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada Masuk ke daamnya melainkan orang yang menyukaiKanak-kanak.


4. Barangsiapa keluar ke pekan Muslimin Dan membeli Barang-barang Dan kembali ke rumah dengan membawa buah Tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat
Daripada Allah Dan tidak diseksa di Akhirat Kelak.


5. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab Dan Ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam Keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang Dilakukan oleh anaknya itu Dan barangsiapa membekalkan Anaknya itu turut diperolehinya.


6. Aqrak pernah terlihat Nabi s.a.w. Mencium cucu Baginda Hassan. Aqrak berkata: "Anakku sepuluh orang Banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku Cium". Sabda Nabi s.a.w.; "Orang yang tidak Menyayang tidak pula akan disayang".


7. Barangsiapa ke pasar Dan membeli sesuatu barang Untuk ahli keluarganya Dan dia memikulnya ke rumah;Pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yangSangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan Daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak Perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.


8. Suruhlah anak-anakmu sembahyang ketika umurnya Tujuh tahun Dan pukullah dia kerena meninggalkan Sembahyang apabila berumur sepuluh tahun, pisahkan Anak-anak perempuan dalam tempat tidur mereka.


9. Seorang lelaki ber tanya; "Ya Rasullullah, kepada Siapakah harus aku berbakti?" Jawab baginda;"Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata Lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi". Sabda Nabi s.a.w.; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu,Ibu bapa berhak terhadap dirimu Dan anakmu pula berhak Atas dirimu".


 begitulah sedikit sebanyak hikmah sebagai seorang ibu dan bapa yang mempunyai anak dan mendidik mereka dengan sebaiknya...Sesungguhnya anak adalah AMANAH dari Tuhan kepada kita...ingatlah..perkara yang paling berat dalam dunia ini adalah AMANAH...soooooo...kepada yang nak kawen tu...hee..( Sape tak nak kawen weh!!)
jagalah anak anda dengan sebaik mungkin tatkala mereka dilahirkan..
Wallahua'lam. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...