Monday, December 31, 2012

Art This Week #11




Anak Sulung Tahun 2013


Assalamualaikum...

Hehe...memandangkan sekarang adalah 1 JANUARI 2013. Aku tengok kat blog, kat FB, kat TV dan kat Twitter ramai yang mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU. So, aku rase aku pon tak nak melepaskan peluang ni..ehehe.


SELAMAT TAHUN BARU KORANG!!!

Jadi memandangkan dah masuk tahun baru ni. Entry ni merupakan entry yang pertama untuk tahun 2013. BANGGA  beb! haha...so aku panggil entry ni 'Anak Sulung'
yang merujuk kepada entry sulung aku tahun 2013 ni.

Satu perkara yang korang kena ingat bile tulis tarikh nant jangn keliru pulak nak letak tahun 2013. Hehehe...biase kalau dah terbiase dengan tahun 2012 ni walaupun 2013, masih tulis 2012 lagi. Hahaha...macam-macam laa.

Ape pon aku harapkan korang tetapkan azam yang baru (azam yang lame pon tak tertunai lagi nak azam baru dah..haha). Pasang niat yang baru menjelang 2013 ni. Jadi someone yang lagi better daripada dulu, dan paling penting positifkan tindakan kita.

Aku sayang korang sume!!

Daa

Friday, December 28, 2012

Personaliti Mengikut Bulan Lahir


CIRI2 MENGIKUT BULAN KELAHIRAN (KAJIAN DR FAZILAH KAMSAH)

JANUARI
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
* Cukup sayang pada kanak-kanak.
* Suka duduk di rumah.
* Setia pada segala-galanya.
* Perlu belajar kemahiran bersosial.
* Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.
* Mudah memberontak apabila dikongkong.
* Suka kegiatan yang lasak.
* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
* Mudah mempamerkan marahnya.
* Tidak suka benda yang remeh-temeh.
* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
* Sangat berani dan suka memberontak.
* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka hiburan dan sukan.
* Suka benda yang bersifat seni.
* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
* Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC
* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
* Suka berangan-angan.
* Suka melancong.
* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan.
* Suka dengan hiasan rumahtangga.
* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL
* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI
* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros

JUN
* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI
* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja

OGOS
* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan

SEPTEMBER
* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

OKTOBER
* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat

NOVEMBER
* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER
* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik

Saturday, December 22, 2012

Resepi Durian Crepe (Paling Simple)



Assalamualaikum,

Sebut je DURIAN CREPE, mesti semua orang tau kan ape mende tu?hehe...Durian Crepe ni dah jadi fenomena dah sekarang ni. Dengan isinya Krim + Durian, ditambah pulak dengan kulit crepenye yang lembut. Fuhhhh...memang cair dalam mulut woooo. Tapi, cara nak buatnye camne?

Haaa...kat sini Naim nak tunjukkan cara yang PALING SIMPLE untuk buat mende alah ni..hehe. Hope korang semua tryla yek. (Sebab aku pon tak cube lagi senanye resepi ni..huhu)

Baik! Langkah pertama sediakan bahan-bahannya.

Bahan-bahan ( untuk 30 bantal 'bijik' )

1) 250grm tepung gandum
2) 2 biji telur
3) 500ml santan
4) 1/2 sudu teh garam
5) Esen vanilla
5) Pewarna (ikut suka nak warna apa. Tapi biasanya hijau atau kuning)
Filling**
1) 1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental (Atau krim yang lain)
2) Isi Durian yg telah dilenyek.

Memandangkan resepi ni simple jek (laki suke la simple2 macam ni) caranya follow kat bawah.

Cara-cara

Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.

1) Campurkan tepung gandum dengan sedikit garam @ gula (sikit jee...kalau suke  manis campur gula & sebaliknya)
2) Tuang santan dalam adunan tersebut (kalau ada susu cair lagi better)
3) Kacau adunan tersebut 
(bukan kacau anak dara orang..haha)
3) Masukkan telur yang telah dikacau terlebih dahulu dalam mangkuk yang berlainan
4) Kacau adunan dengan telur tersebut (jangankacau sampai kembang..ala-ala sebati mcm tu je)
5) Masuk esen vanilla pastu masuk air sikit.
6) Masukkan pewarna kegemaran korang


Biar sebati..then korang boleh tapis adunan tersebut untuk hasil crepe yang memuaskan.



Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil (Kuali pon boleeee..).

Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.



Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.

Lapisan pertama
Cream di bawah isi durian di atas


Seterusnya
( Letak cream kat atas isi durian tu )


Step last...korang lipat sesuke hati pastu boleh masukkan dalam peti sejuk untuk sejukkan..haha..simple kan? Korang boleh buat punye LoL

Daaaa..


Thursday, December 6, 2012

Dakwah Perlukan Ilmu Lain


Assalamualaikum,

Teringat sebuah kisah yang pernah aku post dulu dalam blog ni. Sebuah kisah tentang seorang perempuan yang serba lengkap bertudung dan menutup aurat menegur seorang perempuan yang lain berpakaian seksi dengan cara yang amat tidak disukai oleh perempuan yang ingin ditegur tu. (Aku tak jumpe entry tu (T,T) wuwuww).

Secara kesimpulannya aku dapat simpulkan di sini bahawa dalam usaha untuk berdakwah, perlu aqda metod atau kaedah yang tertentu untuk mengenali golongan sasaran. Oleh sebab itu, ingin aku katakan pada kalian semua bahawa. 

"Sekadar belajar dakwah tidak cukup untuk berdakwah".

Dah, aku tau korang nak cakap ape...'ape yang budak ni cakap?' 'gile ke ape cakap macam tu..takkan la belajar dakwah tu tak cukup lagi'...
Kawan, nak aku cakapkan kat sini, kita mahu apa yang kita sampaikan itu memberi kesan kepada golongan sasaran kan? So, tak salah kita belajar ilmu sampingan yang lain untuk memantapkan proses kita untuk berdakwah.

So kalau kita kena belajar ilmu sampingan, apa ilmu tu?

Kawan, kita sudah sedia maklum bahawa personaliti setiap manusia itu amatlah berbeza dengan yang lain. Macam orang kata la "Rambut sama hitam tapi hati lain-lain". Jadi, ilmu yang kita boleh belajar adalah ilmu dalam bidang PSIKOLOGI, ini adalah kerana psikologi merupakan satu ilmu untuk kita mengenali personaliti seseorang. Bila kita kenal seseorang itu dengan lebih dekat melalui pendekatan psikologi yang sesuai, maka amat mudahlah untuk kita menyampaikan dakwah kepada mereka.

Selain itu, belajar ilmu berkaitan dengan komuniukasi juga amat penting dalam usaha untuk berdakwah. Seorang pendakwah perlu ada daya tarikan dari aspek komunikasinya. Ini adalah kerana jika pendakwah itu pandai bermain dengan komunikasi, maka ianya akan menarik minat golongan sasaran untuk terus memberi perhatian kepadanya.

Dalam dunia ini ada banyak lagi ilmu yang boleh kita pelajari, apa yang aku katakan tadi adalah sebahagian kecil daripadanya.

Ilmu kalau digali, semakin cetek...semakin cetek maka semakin banyaklah perkara yang kita akan temui.

Friday, November 23, 2012

Aku & Cinta


"Kadang-kadang, kita terlepas pandang bahawa Allah mengatur segala-galanya. Mungkin Dia mahu kita bertemu orang lain, yang lebih baik untuk kita dan memberikan orang yang lebih baik kepada orang yang kita cintai."

Bila difikirkan semula, ada betulnya juga ayat tu. Dalam sebuah percintaan, ada yang beruntung bercinta sampai ke  jinjang pelamin. Yang tidak beruntung, terputus ditengah jalan. Namun kita tidak sedar bahawa setiap apa yang terjadi itu semuanya di bawah pengetahuan Tuhan. Tuhan telah mengatur segalanya buat kita semua hambaNya.

Ayat di atas amat mudah untuk kita fahami terutama aku ni...hehe. Sebenarnya, dalam percintaan seandainya terputus di tengah jalan, kita sambung kat tepi jalan pulak. Hahahaa....oh oh oh sory..sory, Naim gurau jek. Sebenarnya macam ni, kita semua dah sedia maklum tentang pasang surut dalam percintaan. Ada mereka bila dah putus cinta, menangis tak tentu pasal (macam aku dulu), nak bunuh diri sebab cinta (aku tak macam tu), ada yang tak makan dan tak minum sampai seminggu (aaaaaaa.....no komen..hoho) frust punye pasal.

Kita kena percaya, setiap kehilangan tu pasti akan diganti dengan yang lebih baik. Boleh jadi pengganti tu orang yang sama, tapi bukan dengan personaliti yang kita kenal dulu. Kini dengan personaliti yang lebih baik, brand new la katakan. Tu je point sebenarnya nak cite...haha..Kawan-kawan, percayalah yang hilang akan diganti lebih baik dari sebelumnya. Tuhan akan beri apa yang terbaik untuk kita semua. BELEIVE IT!!

Chow....


Thursday, November 22, 2012

Bila Aku Bermonolog #8


Phoenix : Weh Naim, dah lame ko tak update blog. Bile ko nak update? Dah bersawang da blog ko tu. Update laaaa...LoL

Naim : Aku nak update....tp tak ada idea la Phoenix..(T,T)

Phoenix : Laaa...kenape pulak?

Naim : Aku senanye xde isu nak cari (malas sebenanye...haha).

Phoenix : Haaa...tu la masalah ko sebenarnye, malas nak cari idea nak update blog. Ko tau tak ramai yang tanye pasal blog ko?

Naim : Eh..eh..yeke?

Phoenix : Yollaaa..diorang sume tunggu bile la ko nak update blog ni haaa.

Naim : Haha...mane la aku tau. Bukan ade sape2 nak baca blog aku pun.

Phoenix : Uiisshhh..mane ade laa. Dalam blog ko ni kan ade banyak maklumat. Kalau diorang pandai cari, jumpe la nanti.

Naim : Yelaaaa...aku cube la nanti update blog aku ni.


Wednesday, November 21, 2012

Pesanan, Bukan Kritikan


Assalamualaikum,

Setiap kali aku 'online', tak terniat langsung untuk update blog...hehe. Bukan sebab apa pon, sebabnya aku tak tahu nak update pasal ape. Tu je sebenarnye masalah yang aku hadapi. Kronik kan? kan? kan?..haha. Ok ok..sejak kebelakangan ini sering kedengaran khabar yang menceritakan tentang orang Islam di Palestin diserang oleh tentera Israel. Aku akui, memang itu pun isu sebenarnya.

Dan hasil daripada itu, ramai yang bertindak menyebarkan beberapa perkara seperti "pesanan daripada seorang hamba untuk membacakan beberapa ayat daripada surah-surah tertentu dari dalam Al-Quran ", ajakan untuk memBOIKOT barangan daripada Israel dan bermacam lagi status-status yang bertemakan 'ajakan'. Tambahan pula lagi, ada juga yang bertindak selaku pemerhati sahaja. Membaca ajakan tersebut dan cuma sekadar membaca semat-mata. Terus-terang aku katakan bahawa.

LAKUKAN SAHAJA APA YANG INGIN KALIAN LAKUKAN ASALKAN TINDAKAN KALIAN TIDAK MELANGGAR HUKUM BATAS AGAMA.

Hanya itu sahaja pesan aku untuk kalian para pembaca. Namun aku percaya, dan aku percaya kalian juga percaya sejak dahulu lagi kita sudah sedia maklum bahawa DOA ITU SENJATA MUKMIN. sedangkan dalam Al-Quran itu sendiri Allah Ta'ala berfirman. "Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Aku perkenankan doa itu."

Aku bukan bertindak sebagai medium untuk mengritik tindakan sesetengah pihak. Aku cuma ingin kalian berfikir semula dengan fikiran yang waras. Aku juga marah apabila rakan-rakanku di luar sana ditindas, dibunuh sesuka hati oleh mereka yang dilaknat oleh Tuhan sejak zaman para Rasul lagi. Cuma pesanku, bialah tindakan yang kita lakukan seiring dengan apa yang di bawa oleh Islam.

Akhir kata, percayalah. ISLAM PASTI AKAN MENANG. BERDOALAH!!

Monday, August 13, 2012

Siapa Penghuni Bumi Sebelum Nabi Adam

Assalamualaikum kawan-kawan semua.

Naim teringat satu soalan yang pernah ditanya oleh En. Wan Nasir semasa kelas Kelompok dan Budaya Minoriti. Soalannya, "Siapakah penghuni bumi sebelum Nabi Adam?". Puas Naim cari akhirnya jumpa jugak jawapannya. Tetapi jawapan yang sebenarnye hanya Allah sahaja yang tahu.





Ibnu Abbas ra mengatakan, “Setelah Allah menyempurnakan penciptaan langit dan bumi dengan segala sifatnya, gunung-gunung telah ditegakkan, angin telah dilepaskan, di bumi telah ada binatang-binatang liar dan bermacam-macam burung, maka buah-buahan mengering dan berjatuhan ke bumi dan di bumi tumbuh rumput-rumput yang satu sama lain saling memerlukan.Pada masa itu, bumi mengadukan persoalan tersebut kepada Tuhannya. Atas pengaduan itu, Allah menciptakan umat yang beraneka ragam dan berlainan jenis, yang diberi nama Jin.

Mereka mempunyai jiwa dan aktiviti. Lalu mereka bertebaran seperti debu halus kerana jumlah mereka yang sangat banyak. Tanah datar, pergunungan, dan berbagai pelosok dunia telah dipenuhi oleh mereka. Mereka tinggal permukaan bumi dalam jangka waktu yang dikehendaki oleh Allah. Di antara mereka ada yang putih, hitam, merah, kuning, berbintik-bintik kecil dan besar, pekak, buta, cantik, buruk, kuat, lemah, perempuan, dan lelaki. Satu sama lain berkahwin dan melahirkan keturunan. Mereka disebut Jin kerana mereka kabur, tidak kelihatan.

Setelah mereka memenuhi bumi dan dunia kian sempit kerana mereka terus bertambah, bertambah juga kerosakan kerana mereka, maka Allah mengirimkan angin taufan kepada mereka. Angin tersebut membinasakan mereka. Hanya sedikit dari mereka yang tinggal. Mereka adalah yang pertama kali membuat rumah, membelah batu, memburu burung, dan binatang liar.

Semua itu terus-menerus mereka lakukan dalam waktu yang lama. Kemudian satu sama lain di antara mereka saling berlaku aniaya: akibatnya, mereka saling berperang. 

Namun, perangnya bukan menggunakan senjata. Sebahagian di antara mereka melenyapkan sebahagian yang lain dengan mengepung rumah-rumah sehingga mereka yang terkepung binasa kerana lapar dan haus.

Setelah tindakan kerosakan yang dilakukan mereka kian memuncak, maka Allah mengirimkan umat yang berasal dari laut kepada mereka yang jasad-jasadnya lebih besar daripada mereka dan bentuknya lebih menakjubkan, yang disebut dengan Bin. Umat tersebut menyerbu mereka sehingga kaum Jin binasa, tidak satu pun yang tinggal.

Jin tinggal di bumi lebih kurang 500 tahun. Setelah itu, bumi dikuasai oleh Bin. Mereka berkahwin antara satu sama lain, melahirkan keturunan dan berkembang biak semakin banyak sehingga bumi kian penuh. 

Sebahagian di antara mereka suka menengelamkan ke bumi lapis ketujuh (selepas ini : Penduduk Bumi Lapis Tujuh) dan menetap di sana untuk beberapa hari. Bagi mereka tidak ada tempat yang terhalang. 

Mereka adalah yang pertama kali menggali perigi, membuat sungai, dan mengalirkan air dari sumber-sumbernya dan dari laut. Mereka adalah yang pertama kali membuat mesin/roda, membina jambatan di atas air, menangkap ikan di lautan, dan memburu binatang-binatang liar di wilayah yang tidak berpenduduk.

Oleh kerana itu, semua binatang, baik di daratan mahu pun di lautan, mengadukan urusan tersebut kepada Allah dan kerosakan yang disebabkan oleh mereka kian bertambah. Maka, Allah menciptakan Jan.”

Ibnu Abbas ra mengatakan, “Allah menciptakan Jan dari nyala api…” Beliau juga mengatakan bahawa Jan adalah golongan Jin laki-laki. Mereka memiliki jenis yang berbagai jenis. 

Di antara mereka ada yang disebut dengan Nahabir; ada juga yang disebut Nahamir. Umat ini kelakuannya seperti manusia, suka makan, minum, dan berketurunan. Di antara mereka ada yang Mu’min dan ada juga yang kafir. Dan nenek moyang mereka adalah Iblis yang dikutuk oleh Allah.

Diriwayatkan bahawa Allah menjadikan malaikat sebagai penghuni langit dan menjadikan Jan sebagai penghuni bumi. Setelah binatang liar dan burung mengadukan perbuatan Jin dan Bin, Allah menciptakan Jan, sebagaimana telah diceritakan. 

Setelah Allah menciptakan Jan, maka Dia menempatkan mereka di bumi. Setelah tinggal di bumi, mereka berperang dengan Bin. Jan terlalu kuat bagi Bin hingga mereka mampu menghancurkan Bin sampai tidak ada satu pun yang tinggal. Tinggallah Jan di bumi. Mereka berkahwin satu sama lain dan melahirkan keturunan sehingga bumi ini penuh.

Seterusnya, di antara mereka timbul kedengkian dan aniaya. Di antara mereka banyak terjadi pertumpahan darah. Sebahagian dari mereka mengganggu sebahagian lainnya. Atas kejadian ini, bumi mengadu kepada Tuhannya. 

Maka, ketika itu, kepada mereka Allah mengutus bala tentara malaikat. Dalam rombongan tersebut ada Iblis yang dahulunya bernama ‘Azazil. Dahulunya dia merupakan ketua malaikat. Dia bersama rombongannya mengusir Jan dari bumi. Akibatnya mereka menghuni ke gunung-gunung dan tinggal di sana dan Iblis merampas bumi dari mereka.

Pada awalnya, si Iblis ini menyembah kepada Allah, baik di bumi mahu pun di langit. Akan tetapi, kemudian dia ujub dengan dirinya dan dia dipengaruhi ketakaburan (merasa besar). Dalam keadaan demikian, Allah melihat apa yang ada di dalam hatinya, maka Zat Yang Maha Agung berfirman:

Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.” Mereka berkata, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?” Tuhan berfirman, “Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.” (QS Al-Baqarah [2]: 30).

Kalimat "man yufsidu fiiha" pada bahagian kalimat diatas lebih tepat jika bukan diertikan sebagai "orang" tetapi akan lebih tepat jika diberi makna sebagai "makhluk".

Sehingga dari bahagian kisah yang diceritakan Ibnu Abbas r.a tadi, terungkap sudah pernyataan para malaikat, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu (makhluk) yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah…”, maksudnya seperti makhluk-makhluk yang diceritakan terdahulu, yaitu Jin dan Bin. Sebab, mereka telah melakukan kerosakan di muka bumi dan menumpahkan darah.

Lalu siapakah rangka "manusia purba" yang fosil- fosilnya ditemui dan diketahui berumur ratusan juta tahun lalu? (Sumber: Syaikh Muhammad bin Ahmad bin Iyas, “Kisah Penciptaan dan Tokoh-tokoh Sepanjang Zaman” 

Sumber : (diterjemahkan oleh Abdul Halim), Bandung: Pustaka Hidayah, Cet. I, Oktober 2002, hal. 13-72)

Thursday, August 9, 2012

Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan/ Speed Trap Di Jalan Raya Malaysia yang telah dipasang oleh pihak PDRM



Berikut diberikan Senarai Lokasi Pemasangan Kamera Perangkap Kelajuan/ Speed Trap Di Jalan Raya Malaysia yang telah dipasang oleh pihak PDRM:

PLUS North Bound (ke Utara)
* Di bawah jambatan di kira-kira 456km, Sg Buloh simpang.
* Di bawah jambatan di kira-kira 459km, Bukit Lanjan interchange.
* Di bawah restoran jejantas di Sg Buloh.
* Di bawah jambatan terakhir sebelum tol Sg Besi pada 309.2km.
* Di bawah jambatan di 296.5km, persimpangan Bangi.
* Di bawah jambatan baru dibina di 289.0km, selepas simpang Utara Penilaian.
* Di bawah jambatan di 286.5km, Penilaian Utara simpang.

PLUS South Bound (ke Selatan)
* Di bawah papan tanda pada kira-kira 454.6km dan 455.2km, Sg Buloh layby.
* Di bawah jambatan selepas simpang Subang pada 11.3km.
* Di bawah jambatan di 22km, simpang Bukit Lanjan
* Di bawah jambatan sebelum Mint hotel, Sg Besi Tol. 80km / h sahaja!
* Di bawah jambatan di 302.8km, persimpangan Kajang.
* Kira-kira 1km selatan persimpangan Bangi
* Di 296.5km and 297km, persimpangan Bangi
* Di bawah jambatan yang baru dibina di 289.0km, sebelum simpang Nilai Utara .
* At 285.5km dan 285.8km, persimpangan Nilai Utara.
* Pada pembahagi pusat 251.8km dan 253km selepas simpang Senawang .
* Selepas simpang Alor Gajah at 213.9km, sebelah taman tema air.
* Di halangan kanan pada 198.4km.

Elite Central Link East / North Bound
* Pada sebelah kiri di 4.8km selepas Batu Tiga / Shah Alam keluar
* Di bawah restoran jejantas di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
* Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.

Elite Central Link West / South Bound
* Di bawah restoran jejantas di persimpangan USJ / Hicom kira-kira 8.5km. 90km / h zone!
* Di bawah jambatan sebelum simpang USJ / Hicom di 10.5km.
* Selepas keluar dari tol KLIA ke lapangan terbang, di bawah Jalan Pekeliling
flyover.90km / h

NKVE East / North Bound
* 300m sebelum tol Jalan Duta, 60km / h!
* Di sebalik halangan kemalangan di sebelah kiri apabila pergi ke arah tol Jalan Duta,di 24.9km 80km/h
* Di bawah jambatan di Damansara Junction, 17.5km NKVE West / South Bound
* Di sebalik halangan di sebelah kiri apabila keluar tol Jalan Duta dari KL, pada 25.3km dan 25.7km, 80km / h sahaja!
* Dari Jln Duta, di bawah jambatan, 23km, 80km / h sahaja!
* Dari Jln Duta, di terowong Sg Buloh persimpangan-Y, 22km.
* Di sebalik halangan n di Damansara Junction, 17.7km dan 16.8km
* Di bawah jambatan keretapi di 11.2km
* Di bawah jambatan di persimpangan Shah Alam.

Kesas East Bound
* Di bawah jambatan di 44.8km, turun bukit yang selepas simpang Puchong.

Kesas West Bound
* Di tepi Sg Besi Tol Bound Timur. Kuala LumpurCity
* Jalan Duta; di bawah jejambat di persimpangan Damansara, 70km / h zone.

Klang
* Jalan antara Klang dan Pelabuhan Klang. Ke Arah Klang arahan, pada kira-kira 13 km kilometer batu. 70km / h sahaja!

Pantai Timur
* Tanda Jalan di Karak lebuh raya adalah tidak mencukupi terutamanya di simpang Y; jika anda unfamilar, pergi perlahan.
* East terikat, turun bukit dijalankan selepas Raub persimpangan.
* Maran, 60km / h zone.
* Paya Bungor, 70km / h zone.

Perangkap Hadlaju DI JOHOR South Bound
* Persimpangan Tangkak.
* Di bawah jambatan selepas Yong Peng Utara persimpangan
* Pada 97.3km.
* Persimpangan Ayer Hitam
* Persimpangan Sedenak

Perangkap hadlaju DI PERLIS, KEDAH DAN PULAU PINANG

North Bound
* Around Ayer Hitam in 60km / h zone.
* Sebelum Perwaja Steel.
* Sg Petani persimpangan.
* Antara persimpangan Seberang Jaya dan Tol Sg Dua.

South Bound
* PenangBridgeisland akhir. Had laju 80km / j.
* Kira-kira 2 km sebelum Juru Toll Speed ??had 90km / j.

Perangkap HADLAJU DI PERAK North Bound
* Di bawah jambatan di 197.1km dan 198.8km, Simpang selepas Kamunting.
* Di bawah jambatan di 204.3km, selepas simpang Kamunting.
* Di bawah jambatan di 208km, sebelum simpang Junction.
* Di bawah jambatan di 214.8km, sebelum simpang Kamunting.
* Ipoh Vista Point pada kira-kira 263km. Had laju 80km / j.
* Di bawah jambatan di 271km,simpang utara Ipoh .
* Di bawah jambatan di 274.4km, simpang utara Ipoh South .
* Di bawah jambatan di 286.9km, Simpang Pulai .
* Di bawah jambatan di 296km, Gopeng.
* Di bawah jambatan di 352.6km, selepas Sungkai.
* Di bawah jambatan di 353km, Sungkai .
* Di bawah jambatan di 373km, Slim River.

South Bound
* Di bawah jambatan di 199km, sebelum simpang Kamunting simpang.
* Di bawah jambatan di 241.9km, at Kalau Kangsar.
* Di bawah post tanda di 296.1km, sebelum Gopeng.
* Di bawah jambatan di 297km, Gopeng .
* Di bawah jambatan di 300km, selepas simpang Gopeng.
* Di bawah jambatan di 308.6km, selepas Gopeng .
* Di bawah jambatan di 372.6km, di SlimRiver.

Sabak Bernam
KM. 64 T / INTAN – KLANG,
KM. 62 T / INTAN – KLANG,
KM. 60 T / INTAN – KLANG, (KM.60 Sg.Nibong)
KM. 54 T / INTAN – KLANG
Kilometer 29.3th Jalan Klang-Teluk Intan;
SUBANG JAYA KM 8,5 L / RAYA ELITE,
Bentong KM40 L / RAYA KL-Karak,
Spt (B / Mertajam) KM 142,6 LRUS,
Hulu SELANGOR (KKB), KM 400 LRUS,
S / RIVER (B / SANDAKAN) KM 122 JLN IPOH-K/LUMPUR

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras

Lain-lain
1. Kilometer 1.13.5th Lebuhraya Ayer Keroh
2. Kilometer 33 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan;
3. Kilometer 81 jalan Jerangau-Jabor;
4. Kilometer 51 Jalan Alor Star-Butterworth;
5. Kilometer 85.5th Jalan Kuala Lumpur-Ipoh;
6. Kilometer 29.3th Jalan Klang-Teluk Intan;
7. Kilometer 15 Jalan Tampin-Segamat;
8. Kilometer 36 Jalan Kuantan-Kemaman;
9. Seksyen 57, Jalan Kota Tinggi-Sg Rengit;Kilometer 10.184th Jalan Johor Bahru-Kuala Lumpur;
11. 83 Street dan kilometer 62 Gua Musang-Kuala Krai;
12. Jelutong Expressway di Pulau Pinang

Friday, July 20, 2012

Persamaan Dalam Perbezaan


Dalam hidup ini aku melihat pelbagai jenis dan ragam manusia. Aku yakin, kalian juga seperti aku, melihat darisegenap aspek penjuru ruang lingkup persekitaran kemanusiaan yang penuh perbezaan antara mereka. Ada yang begitu dan ada yang begini. Perbezaan aku dengan kalian? Sudah tentulah perspektif kita. Ya, perspektif kita yang berbeza daripada semua. aku memandang perkara lain, kalian pula memandang perkara yang lain. Namun persamaannya tetap ada, kita sama-sama memandang.

Ramadhan yang dilalui saban tahun setiap kali menjelma pasti berbeza. Kalian pasti tertanya-tanya kenapa aku selalu menyebut perkataan "berbeza" bukan? Kerana setiap yang kita lalui, pasti akan berlaku perbezaan. Memang benar dari pandangan kasarnya kita menjalankan rutin yang sama setiap hari, ada yang bekerja, ada yang belajar dan ada juga yang pelbagai rupa. Tetapi kita tidak sedar, ada perkara yang berbeza. Kita semakin meningkat remaja dan membesar.

Kalau dahulu aku menyambut Ramadhan dalam keadaan aku ini tidak tahu apa-apa berkaitan dengannya, sekarang dalam tidak sedar sudah 15 tahun aku bertemu Ramadhan. Berkenalan dengan tarawikh, berbual dengan sahur dan bergembira dengan tu Iftar. Namun percayalah, kalau dulu kita berpuasa kerana terpaksa atau mengikut orang, sekarang kita berpuasa dengan penuh kerelaan dan ketakwaan demi Tuhan yang tercinta.

Akan tetapi bagi mereka yang masih tidak menyedari perbezaan ini, mereka akan berada pada takuk yang lama. Berpuasa dalam keadaan mereka hipokrit, tahu tetapi mereka tidak mahu mengikuti apa yang telah di suruh oleh agama. Ingatlah, dalam persamaan pasti ada perbezaa..

Salam Ramadhan

Sunday, July 15, 2012

Aku Rindu Dia Covered by Naim Amin


Kali ni aku letak suara...hehe...suara siapa? Of course la suara aku...hoho. Ape? Ok, fine..suara aku memang xsedap pon..hehe..ape pun..Enjoy ngan lagu aku buat ni


Hehe..kalau korang nak dengar muzik je..klik SINI

ENJOYY!!

Wednesday, July 4, 2012

Lagu baru Dah Siap!! (Aku Rindu Dia)


Assalamualaikum kawan-kawan semua. 

Hahaha...fuhh, akhirnya setelah berhempas pulas memikirkan idea. Siap jugak lagu ni. Takde sore aku sebab aku sedar sore aku ni bukan macam EN. MIMPI...hahaha.

Cuma melodi dan lagu je. Tengok la nanti kalau aku dah ade penyanyi, aku masukkan suara okeyh!! Terimalah daripada Naim....

AKU RINDU DIA


Memandangkan aku ni amateur dalam bidang ni...jadi segala komen korang amatlah aku hargai...


Monday, July 2, 2012

Aku Rindu Dia


Assalamualaikum semua, orang kata ilham akan datang bila kita ade inspirasi. Dengan erti kata yang lain kalaulah kita ada sesuatu yang boleh memberikan kita inspirasi untuk membuatkan ilham itu datang dengan mudah, dengan izin Tuhan Ilham akan datang. 


"KU RINDU DIA"


saat kerinduan mula menyapa,
angin malam membawakan khabarnya,
apakah gerangan engkau disana, 

dan hatiku kini tertanya-tanya, 
adakah kau sedang bergembira, 
kerana.....kau tiada di depan mata

dan rindu mula berbicara, 
menyusun kata-kata indah tuk kita berdua..
oh oh.

dan tercipta lagu untukmu, 
yang bertemakan rindu, 
di hatiku sering terbayang kamu,

oh angin bawakan rinduku, 
mendekati dirinya,
kerana ku mahu dia tahu,
kurindu dia....

Kalau ada korang nak komen ke silalah ye, hehehe. Sebab komen yang membina akan meningkatkan produktiviti. Hohoho....dadaaa


Monday, June 25, 2012

Seribu Bintang


Sebuah lagu daripada Alleycat yang menemankan aku malam buta macam ni. Haha..aku sebenarnya tak tau nak post ape. Sebab tu aku post lagu ni. hohoho...jangan maree..


Ingin kupergi jauh darimu
Agar kukenal erti rindu ini
Ingin aku menyelami jiwamu
Agar kukenal dirimu kasih

Ingin aku membenci dirimu
Tapi kebencian tiada padaku
Walau apa yang kau sangkakan
Aku tetap cinta padamu

Telah lama kuhidup melara 
Telah kugagal dalam bercinta
Kini kau datang dengan seribu bintang
Bintang yang dulu sembunyi
Bintang yang tiada bererti


Kalau kau sudi menyentuhi hatiku
Aku kan selalu dekat padaku
Tapi jangan kau hanya cuba
Untuk mempermainkan cintaku
Jangan permainkan cintaku

Friday, June 22, 2012

Yang Dekat Semakin Jauh


Kehidupan memang susah nak dijangkakan apa yang sebenarnya yang akan terjadi pada masa akan datang. Betul juga kata pepatah, hidup ini ibarat roda. Sesekali kita di atas dan sesekali kita akan berada di bawah. Sesungguhnya setiap apa yang diaturkan oleh kita, segalanya akan kembali juga kepadaNya.

Dahulu aku mempunyai seorang yang rapat denganku, seorang Teman yang sentiasa ada bersamaku, menemaniku dengan memberikan kata-kata semangat yang mendorong aku untuk terus melaksanakan apa yang seharusnya aku lakukan dengan baik. Sungguh, ini bukan pujian tapi ini adalah hakikat. Walaupun riak wajahku seakan-akan tidak mempedulikannya. (Tersenyum sejenak mengenangkan kenangan lalu)

Tapi kini aku merasakan bahawa perkara seperti itu tidak lagi akan berlaku. Kerana aku perasan bahawa keakraban dahulu semakin pudar dan semakin hilang dari diriku. Yang aku pasti, setiap yang berlaku antara kami, aku pasti akan menyalahkan diri ini. Tetapi ianya sudah terlambat, nasi sudah menjadi bubur. Ia tak mungkin akan terjadi lagi buat kali yang kedua. Keakraban ini...

Ya...yang dekat semakin jauh.

Tetapi apa yang aku tahu, aku akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kamu. Semoga kamu berada dalam keadaan baik-baik sentiasa. Sekarang, aku hanya mampu memerhati dari jauh. Kemaafan kupinta darimu dan aku mohon kamu memaafkan kesilapanku yang lalu.

MAAFKAN AKU...TEMAN


Adalah satu keajaiban seandainya keakraban yang lalu berulang kembali dan aku tidak akan sia-siakannya. Biarlah segalanya menjadi pengajaran buat aku dan segalanya kan kubaiki pada masa akan datang. Insya'Allah..

Monday, May 28, 2012

Enam dihukum mati kerana menyanyi, menari


ISLAMABAD: Empat wanita dan dua lelaki dijatuhi hukuman mati di utara Pakistan kerana menyanyi dan menari dalam satu majlis perkahwinan.

Pemimpin agama mengeluarkan satu perintah selepas rakaman telefon bimbit menunjukkan enam tertuduh bersuka ria dalam kejadian di sebuah kampung pedalaman di daerah pergunungan Kohistan, 176 kilometer ke utara ibu negara Islamabad. 
 
Pihak berkuasa Pakistan di kawasan terbabit berkata ulama tempatan mengarahkan hukuman terhadap lelaki dan wanita terbabit yang didakwa, perbuatan menyalahi adat tempatan puak yang mengasingkan wanita dan lelaki dalam majlis perkahwinan.
“Pemimpin agama tempatan mengeluarkan perintah menjatuhkan hukuman mati terhadap semua wanita dan lelaki yang dirakamkan video berkenaan,” kata pegawai polis daerah, Abdul Majeed Afridi, semalam.

“Mereka memutuskan bahawa lelaki terbabit akan dibunuh terlebih dulu, tetapi tertuduh sempat melarikan diri jadi wanita yang dituduh selamat setakat ini.

“Saya menghantar satu pasukan menyelamatkan mereka dan menunggu berita selanjutnya,” katanya sambil menambah bahawa wanita terbabit dikurung di rumah mereka.

Afridi berkata, permasalahan itu berpunca daripada satu pertikaian membabitkan dua pihak dan tiada bukti menunjukkan bahawa lelaki dan wanita terbabit bergaul bebas.

“Semua tertuduh dilihat menerusi rakaman berasingan dalam video berkenaan. Saya melihat rakaman yang diambil daripada telefon bimbit saya sendiri, menunjukkan empat wanita menyanyi dan seorang lelaki menari dalam adegan berasingan manakala rakaman lain menunjukkan seorang lelaki lain duduk,” katanya.
 
Fuh, macam-macam kat dunia ini yang masih kita tak tahu rahsianya. =,='
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...