Sunday, July 31, 2011

Maaf Sangat-sangat Korang!!

Assalamualaikum kawan-kawan semua...


Hee...(ape gelak2? ko dah wat salah tau Naim...)
Ha? apa salah hamba? (yang ko diam menyepi beberapa hari ni kenapa?)


Alaaa....maaf la Phoenix...mintak maaf ye kawan2...Naim ade masalah sebenarnye ni...
Baru2 ni netbook Naim ade masalah...bile nak bukak netbook je ade tulis


" Windows failed to start"


Tu yang Naim xsuke tu...time2 awal bulan pose ni dah wat hal plak...hehehe...SORRY..
ape pun...sebelum terlambat Naim nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua Blogger..berpuasa la dengan penuh ikhlas k..hehehe...


Mintak maaf banyak2 tau sebab tibe2 hilang menyepi...ni pun kat Cyber Cafe ni...baru je pas antar Netbook ngan Nset Naim yang rosak...ape pun buat beberapa hari ni agak kurang la post Naim dalam blog ni sebab xde laptop @ netbook nak gune....


UISHH...baru awal pose dah dengar dah lagu raya...hahaha..


Ape pun....KITA KAN BLOGGER!!


Header Naim telah pun ditukar...hehehe...ni semua atas pendapat korang...sory...kalau gambar xjelas sebab xdapat nak edit...file asal kat dalam netbook...huwaaaa....

Saturday, July 30, 2011

Ok, Final Edit Blog Header Phoenix!! Ok x?

Fuh...akhirnya...setelah Naim bace komen dan pendapat dari rakan-rakan blogger...
akhirnya Final edit untuk HEADER Naim yang terbaru...


Hahaha...okokok...skang nak mintak bantuan sekali lagi...
Hmm...ape pendapat korang plak tentang Header yang ni?Hehehe...ade due pilihan jugak ni..aduss...masalah ni...Tengok je la..korang pilih k...


1) Gambar Full



2) Yang dah kena 'crop'



Tolong ye bg pendapat...hehe

Friday, July 29, 2011

Korang Rase Header Mana Yang Sesuai??Tolong

Assalamualaikum...


Hari ni Naim nak tanye korang..header mana ek yang patut Naim gune untuk blog?
Tolong ye kawan-kawan?


Kat bawah ni ade 2 pilihan...korang bg cadangan ye?


1) Header lama (yang sedang Naim guna)


..::: HIDUP SEORANG HAMBA :::..


2) Header baru.



Haaa...mane satu ok....dan mane satu yang perlu Naim gune....k..
Thanks korang!!

Apa Nak Jadi Kawanku

Salam...


Malan semalan Naim pergi Pekan Sari...haaaa...korang tau x Pekan Sari tu ape?
PASAR MALAM daa...hehehe....
Kat Peramu Jaya, Pekan...


Kat situ bermacam2 ade...baju, makanan, sayur, ikan, ayam, nset pon ade jugak....mcm2 la yang dijual kat situ...
Tapi bile tengok je pengunjung Pasar Malam tu..ramai kawan2 Naim..dah beso upenye diorang..huhhuxkan kecik plak kn?


Tapi Naim lebih suka tengok diorang masa kitorang sekolah rendah dulu...
Pakai tudung....sopan je nampak..tapi skang...dah terbalik..pakai baju ketat..tudung xpakai...adoyaiii....kan elok kekalkan ape yang dipakai masa kecik dulu..


Yang anak dara plak..ikut mak kat belakang....mak beli barang....die buat ap?die main mesej plak...dengan pakwe la tu....mak dok penat angkat barang berat2...die bukan nak tolong pun...mengekor je blakang mak die....ish2

Satu Lagi Daripada Phoenix!!

Hahaha...


Fuh...letih nak siapkan mende alah ni...tapi memang puas hati laaa....hehehe..
Harap korang enjoy tengok yek?


video

Haha..name Naim je pun...hehe..,jangan marah ye..tapi..cantek x?

TaTaaaaaaaaaa...

Bila Singa VS Harimau

Wajah penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat menceritakan kesudahan perjuangan Harimau Malaya apabila seri 1-1 (agregat 4-6) dengan Singapura pada kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.

Asslamualaikum....ape yang Naim leh cakap sal perlawanan semalam....

TERBAIK MALAYSIA!!

Kita memang kalah...tapi hakikatnya kita dah menang!!
Jangan biarkan perasaan hampa dan sedih menguasai kita Skuad Harimau!!
Kita pasti akan menebus kembali segalanya...naim kagum dengan pemain Malaysia...

Bila singa bertemu Harimau memang susah nak tafsir siapa akan menang....sebab keduanya memang hebat!!

Takpe...jangan risau...apa yang kita dah lakukan adalah terbaik walaupun agregat perlawanan 5-4....kita pasti boleh mengbahnya!!


Thursday, July 28, 2011

Waa!! Aku ade kembar tu!!


Assalamualaikum...

Haaa...hari ni nak tunjuk kat korang teknologi terkini...huhu...
Naim ade kembarr!!!...huwaaa...gempak x?
Padahal aku ni ade sorang jek....adik beradik pun 4 orang...hehehe...
Korang tengok la ni ye..


video

Wednesday, July 27, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG ..CEPAT !

Santai Bersama BEN ASHAARI

Salam BLOGGER!!

Ni Abg Ben kite ni nak cari blogger ni...jom jom....
haha...( ape la ko ni Naim)
Shh...diam la ko Phoenix!!bising je...(alaaaa..)
Phoenix ni Naim la..hehe..cume nak jadikan 2 watak berbeza...bermonolog la katekan..hehe

Apepun..

KITA KAN BLOOGER!!

Tak Lama Lagi

Assalamualaikum...


Tak lama lagi kite ni nak menyambut bulan Ramadhan kan?
Jadi, Naim nak tanye apakah persediaan korang untuk sambut bulan yang mulia ni?


1) Korang dah bersedia untuk puasa penuh (laki la...pompuan lau mampu...hahaha)
2) Korang dah bersedia untuk sembahyang Tarawikh setiap hari?
3) Duit untuk ke bazar dah ade?


Haha...soklan bodoh je kan? tapi jangan pandang remeh tau soklan camni...
kan? kan? soklan yang mudah camni pun kalau korang xmampu nak jawab...xtau lee..

Jom Bagi Semangat Kat Blogger ni!!

Assalamualaikum kawan2...


Haaa...dalm dunia blog ni..kite blogger semua adalah kawan...sebab kite kan BLOGGER..
Jom ikut Naim jom...kite support kawan Naim ni....Nizam namenye...die skang ni ngah down..rase nak berhenti berblog...


Xmo la sampai camtu ye Nizam...BERSEMANGAT!! hehe


Kalau korang nak bagi semangat..jom komen kat entry die ni...klik je kat Header die kat bawah ni k!! jom jom


!                                                                              Nizam Ijam!

KITA KAN BLOGGER!!

Kejahilan Orang Islam : Nama Nabi pun Lupa

Assalamualaikum....


Tadi Naim tengok cite kat Astro Oasis..Kafe Akhil Hay...
Hahaha...korang nak tau x? first time tengok sebenarnye..hehehe...
Tapi cite tu memang menarik.....



Tapi Naim agak kecewa dengan gelagat orang Islam kita sekarang ni...bukan dengan program ni tau!! cite ni bgus sangat untuk kite semua khususnya orang Islam..

Apa yang Naim kecewa ialah dalam segmen yang dijalankan dalam program ni tajuk die kalau xsilap la "SEGMEN CUBAAN"..

Ustaz Akhil Hay ni pergi ke bandar untuk temuramah orang sekeliling....soklannye kali ni adalan tentang NABI-NABI..ada sorang mak cik ni tau...Ustaz Akhil tanye

" Mak cik tau tak Nabi yang pertama siapa? "

korang tau mak cik tu jawab ape?

" entah la...emm..emm..mak cik tak tau.."

Ya Allah!! berderau darah Naim...marah sangat2..kecewa pun ade jugak.....orang Islam sendiri xtau Nabi ape yang pertama...Nabi Adam la kan?...


Entah la korang...Naim pun xtau ilmu yang kita pelajari tentang sirah nabi sejak kecil lagi...nama nabi..nama malaikat...sifat Allah yang 20 tu..masih ade lagi yang lupa..

Astaghfirullah....jom same2 kite renungkan kembali k...



Baik!! Ulasan Malaysia vs Singapore yang lalu


Assalamualaikum dan selamat petang saya ucapkan kepada semua pembaca...
Anda sekarang bersama saya Mohd Naim bin Amin untuk kita bersama-sama berbincang tentang prestasi Skuad Harimau Malaya masa lawan Singapore yang lalu...


hahaha...amacam?ade gaye ala-ala pengulas sukan x?hee...guarau jek..




Selapas Naim tengok perlawanan antara Malaysia vs Singapura yang lepas..Naim tengok ade beberapa kelemahan yang skuad kita perlu perbaiki...


Ok..kite teruskan...


1) dari aspek pertahanan kita agak kelam kabut sedikit...sebab diorang xtumpu pada pemain  lawan yang lain...hanya tumpu pada pemain lawan yang bawa bola sahaja...mudahkan  cerita...diorang xjaga pemain lawan yang lain biarkan pemain lawan bebas berlegar-legar...


2) dari aspek Passing bola kat team sendiri...amat lemah...kadang-kadang nak pass pun xsampai kat kawan...samapai pihak lawan boleh wat counter semula.


3) Kita ni sebenarnya senang je nak jaringkan gol...cume semasa kita berhampiran dengan gol ti kita xde Finisher...maknenyekita xde seseorang yang akan jaga depan pintu gol tu...kosong je...tu yang letih tu...sebab bila dah depan pintu gol..mesti ramai yang akan serang kite..nak dapatkan bola..jadi Finisher tu penting...


4) Emosi...skuad kita bermain secara emosional...sebab ape Naim cakap camtu..sebab bila bola yang kita bawak dah dapat pihak lawan tackle...kita akan terus kejar sampai dapat....xkire la!! aku nak jugak bola tu!!...macam tu la kirenye....


5) Amirul hadi ngan Gunalan memang sesuai untuk dijadikan pemain sayap sebab die punye CROSS...memang cantik...jadi jangan letak die untuk jadi pemain tengah....


6) Haa....yang ni masalah jugak ni...kite suke men "Stop Ball" mase depan pintu gol....dapat je bola tu terus je laa...macam Rooney...dapat je terus Volley..haaa...baru la best...






Tu la...sedikit sebanyak ulasan Naim untuk skuad kite ni..memang susah nak menang kalau xberusaha....tp K Rajagobal kan dah ade inisiati baru untuk latihan Skuad kite...harap boleh menang k...2-0 pun dah cukup.....


Memang orang akan kate kite ni pandai bercakap je...turun la kalau berani...tapi ni sume pandangan yang boleh meningkatkan prestasi skuad kebangsaan...jadi yang baik tu kita kena trima laa denbag terbuka k!!


ALL THE BEST!!

Kenapa Dengan Facebook??

Kawan-kawan...


Naim nak tanye ni...pernah x mase korang ngah nak postkan link korang dalam 
Facebook tapi xleh nak post? Tibe2 je kua notice camni:




"This message contains blocked content that has previously been flagged as abusive or spammy. Let us know if you think this is an error."



Haa...pernah x? Naim baru tau tadi sedangkan mende ni dah lame ade...hehehe..
xde la...tapi nak kate SPAM pun bukan...sebab salah satu link yang kena ni link untuk sebuah Tabika kat Negeri sembilan...Tabika je pun...jangan la kejam sangat sampai nak kena BANNED plak link ni dalam wall post...

Korang rase camne? dan yang paling penting...korang tau x camne nak selesaikannye?
Sebab Naim dah tau dah...hehehe..mane tau korang ade cara yang lagi mudah daripada Naim ke...

Pelik la Facebook ni...kadang2 kite nak link kite punye blog kat wall kite pun kena camni jugak...

Hmm ntah laa...Facebook dah pandai merajuk kot...hahaha...

Tuesday, July 26, 2011

Pandangan Aku : Karma Faizal Tahir





Faizal Tahir..hmm bila sebut namanya pasti kita sume kenal akan individu ni..
Bintang kelahiran One in a million...


Kontroversi yang terbaru adalah berkaitan dengan video klip yang bertajuk "KARMA"..
bermacam-macam kritikan yang Naim dengar berkaitan dengan scene si anak membunuh bapanya pas keluar dari penjara..


Ulasan Naim :


Dalam video ni menceritakan seorang bapa dan seorang anak perempuan yang dijadikan hamba seks oleh bapanya yang mahukan duit...
Mula-mula Naim tertipu dengan video ni sebab Naim ingat ianya tentang kasih sayang seorang bapa kepada anaknya sebab ade scene belai rambut...makan sama-sama...
Tapi diakhirnya baru Naim perasan yang itu adalah helah seorang ayah kepada anaknya...


Pastu masa si ayah ni nak antar anaknya...die kena tangkap polis..apabila dah ditangkap polis maknanya kat situ dah ada hukum karma....kesalahan dah pun dibalas....5 taun dalam penjara....
1 hkum karma dah kite nampak...


Pastu bila dia masuk penjara....anak dia jadi xtentu arah...xde duit...keje basuh pinggan kat kedai makan...kena marah dengan majikan sebab basuh pinggan xbersih...
Tertekan la anak tu...masa ni...jiwa remaja yang memberoktak sudah mula menguasai diri....


Kita tengok je la remaja zaman sekarang ni....bukan macam zaman dulu...remaja zaman sekarang ni liar..antara faktor terbesar adalah keluarga.....
hal ini boleh menjejaskan emosi remaja...dan berlaku la adengan menconteng kertas dengan tulisan KARMA...


Apabila emosi remaja ni dah xstabil...maknanya dah dalam separa sedar...hampir nak gila la tu..maka kat situ berlakunye pembunuhan anak kat bapa...sebab bagi anak tu, menanggung siksa hidup merempat 5 taun ketiadaan ayahnya tu perlu dibalas...tapi dalam keadaan emosi yang xstabil laa..
kat situ karma yang ke 2...


Ni la realitinye kawan2 sekalian....kita tengok la remaja zaman sekarang macamana...andai sendiri dapat menilainye...


ok!! ni just sekadar pendapat dari Naim...maaf lau ade yang xleh time...TATAAA



Skuad Harimau Malaysia : Ada Pendekatan Baru

Assalamualaikum....


Korang tengok x perlawanan Malaysia bertemu dengan Singapura ari tu...
Memang sungguh menyedihkan...3 - 5 tu...yang paling sedih lagi Syafiq Rahim si Kapten tu kena kad merah....aduhh...sentap kat situ beb!! 


bayangkan la kapten xde..pergh!!


Tapi hari ni....Datuk K Rajagobal dah jumpe pendekatan baru bagi skuad kite nak lawan 
Singapura besok 28 Julai 2011..haaa...ape pendekatannye?




Kata beliau dengan menyaksikan perlawanan Malaysia vs Indonesia pada Piala Suzuki
yang lepas....bagi semua pemain tengok bagaimana mereka beraksi masa tu...
Hmmm...macam bagus je..ape pun kite tengok la besok k..


Nanti Naim akan sediakan ulasan bagi perlawanan yang lepas masa lawan Singapura tu...malas nak wat lepas perlawanan terus...bek Naim wat sehari sebelum perlawanan yang kedue...hehe...tunggu tau!!

Sekalung Penghargaan Buat Korang!!

Assalamualaikum semua.....


Kat sini Naim nak ucapkan banyak2 terima kasih buat anda semua...
Mesti ade sebab kn?


haaa...sebabnye korang da banyak tolong Naim tau..memang korang xsedar...tapi korang memang dah tolong Naim!!
AMAT HARGAI KORANG SUME!!


Kepada semua follower Naim...thanks Naim ucapkan kat korang sebab sudi jadi ollower Naim...


buat semua yang dah masukkan link Naim kat blog list diorang pun Naim ucapkan jutaan terima kasih..mane2 komen yang Naim xterlepas pandang tu maaf la yek..
Ramai sangt tadi..
Lau nak suh Naim masukkan korang dalam blog list Naim...reply la kat sini k..


Hehehe...tu je...Jumpa lagi tau!! 


TATAAAAAA

Rileks jap...

Fuh...penat weh blogwalking dari tadi...huhu...letih!!


xpe...lagipun bukan selalu kan..hehe
ape pun..jumpe jap ag la k...
berblog ye jugak tapi tanggungjawab yang 5 tu jangan kite
tinggalkan k...


Jom siap2...maghrib!!

Ya Allah..Ramainye BLOGGER!!

Assalamualaikum kawan-kawan...


Naim ngah blog walking tadi...punye la ramai blogger skang ni..ish3...tengok diorang punye link kat SINI..pergh...beratus laa...


Baru Naim sedar skang ni punye la ramai blogger kat dunia ni terutama kat Malaysia ni...ish2..tapi best jugak blog walking ni..sambil2 follow blog kawan2 baru...


Anyway..thanks kat Abg Ben kite sebab wat segmen camni...

Monday, July 25, 2011

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

Santai Bersama BEN ASHAARI

Salam...jom sume blogger-blogger baru join segment ni!!

River Monsters : Antara Biologi dan Antropologi

Assalamualaikum...


haaa...hari ni nak cite sal sebuah program dari Discovery Channel...haa..tjuk die 
RIVER MONSTERS...


Cerita ni berkenaan dengan Jeremy Wade, seorang ahli biologi pergi ke serata dunia untuk mencari spesies ikan yang paling besar di dunia dan boleh datangkan masalah pada manusia.



Memang besar la ikan yang diorang dapat...fuhh...memang exited giler tengok...lagipun..ni adalah salah satu daripada ilmu jugak kan?

Tapi Naim tertarik dalam satu episod ni Jeremy Wade ni pergi ke Alaska untuk mencari seekor ikan yang besarnya boleh mencecah 20 kaki!!!GILER LAA>>>BESAR!!

Dalam episod ni die bekerjasama dengan seorang ahli Antropologi yang sedang mengkaji budaya pemakanan  habitat setempat kawasan beriklim sejuk tu...


Dari sini Naim dapat tahu yang bidang Antropologi ni memang luas!!! maklum la Naim skang ni ambik Degree dalam bidang Antropologi ni...macam2 yang Naim dapat tengok melalui episod ni...episod lain pun tengok jugak...hehe...tentang budaya pemakanan masyarakat kat sana...pemakaian mereka....kepercayaan mereka...

Apa pun Naim bangga sebab Naim jugak bakal seorang ahli Antropologi jugak...hee..


Tapi korang jangan ingat yang ahli antropologi ni kat Malaysia ni kaji orang asli je tau...haaa....kalau pun ade orang eskimo kat Malaysia ni...tetap kitorang akan kaji jugak...tapi kat malaysia ni kan yang agak primitif ni orang asli je la kalau nak ambik contoh terdekat....

Ape pun..tengok la cite ni k!!!



Nak Raye, maka berpusu-pusu wat lesen kereta.

Assalamualaikum...


Pg tadi Naim belajar memandu....bawak kete...hehehe...baru nak belajar kat Pusat Memandu Cermat kuantan...hehehe...


Bese la kan...bile dah beso xkan la nak bawak basikal lagi kan? xsalah pon...tapi tebal la muke bile kita bawak basikal budak2...hehehe...adik Naim ade basikal kecik je...






Jadi, nak dijadikan cerita...tadi Naim borak2 la ngan Abg Li...die kate...dah nak raye ni makin ramai orang nak wat lesen...stok nak pegi beraya la ni...sampai ade yang terdesak nak ambik ujian ekspress plak...konon nak cepat dapat lesen la tu...


Tapi malangnye dalam nak ekspress tu...langgar plak tiang mase ujian parking...hahaha...






Raye nanti raye jugak,,,tapi ingat...kite bawak nyawa...bukan mende lain tau!!

Jarang dah tengok fenomena ni kan?

Assalamualaikum kwan2...


Atoiyaiii....skang ni Naim banyak jalan2 laa...jadi kebarangkalian untuk dapat line internet tu agak susah laaa....hehehe....



Xpe...xpe...haa...nak tau x? ari tu Naim g satu kenduri....ingatkan kenduri ap...rupanye kenduri orang betunang..kat atas ni ngah besiap la ni..hhehe...


skang ni Naim dah jarang dah tengok orang wat kenduri bertunang skang ni...diorang sume men kawen terus...xde tunang2...mcm dah langkah teritib sebenar dalam alam suami dan isteri....






lauk simple je....tapi dapat kat Ayie ni...abis lauk tu...tengok laa...ish2...banyak beno makannye...hehehe...Ayie ni sepupu Naim




Memang kita ni hidup dalam kebudayaan yang pelbagai...orang Melayu ade diorang punye budaya sendiri...jadi bila dah terbudaya...perkara tu dah jadi norma kita sebagai orang Melayu...tapi persoalannye...budaya bertunang sekarang ni adakah masih diamalkan oleh seluruh masyarakat kita?atau kawin terus?

Anda mampu menjawabnye...

Thursday, July 21, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

Santai Bersama BEN ASHAARI

Assalamualaikum...


haaa...ni yang latest ni (kot)...hehe....abg ben kite ni nak cari blogger baru....sape ek?
TADAAA...Naim la kot...hehehe....sebab baru je aktih beberapa minggu lepas...haha...kira baru la kan?kan?

Wednesday, July 20, 2011

My Song "Kekasih". Kasi dengar sikit

Assalamualaikum...


Fuhh...setelah sekian lama Naim cuba untuk siapkan lagu ni...akhirnya... siap!!
huhuh...terimalah untuk korang..KEKASIH..
Lagu ni irama dia ala-ala tradisional sikit...memang skang ni dah susah nak dengar lagu yang berirama camni...jadi harap korang puas hati k...hehehe




video
yang ni versi minus one..saje wat mendayu-dayu

Haa..yang ni pulak adalah KEKASIH versi 'LIVE'..hehe...lain kan?sebab lagu ni dimainkan dengan percussion (aku la tu) masa majlis perkahwinan. Jadi kena bawa lagu yang rancak sikit la. Hehe..


video
live punyee...hehe


Kalau ade apa-apa komen, korang leh la komen kat sini ye. Naim pon baru lagi dalam wat-wat lagu ni. Maklumlah, Naim takde basic semua tu. Main alat musik pun xpandai sangt sebab tak belajar (tidak ada yang mengajar). Hehe.

Monday, July 18, 2011

Zaman akan datang - Jom Pakat Buang Laptop


Assalamualaikum....waaa.....dah lame dah xpost kat blog ni....dah 2 hari dah..

xpe2...hari ni nak bawak korang melihat teknologi akan datang...hehehe....jom kite tengok jom


ape ni? pen ke? kite kan dah ade pen skang....jadi ape yang masa akan datangnye kat sini? 


ha? pen yang ada kamera? skang dah ade laa kat dunia niki....ape yang sebenarnye yang nak Naim tunjuk ni?








HAA...PERKENALKAN 
PORTABLE LAPTOP!!
TEKNOLOGI YANG BAKAL KITA ADA DI DUNIA NI!!











Sunday, July 17, 2011

Beg yang kreatif

 Assalamualaikum...


Korang tau x ape tu beg....mesti la tau kan?hahaha...apa punye soklan laa...hehehe
hari ni beg pun boleh jadi mcm2 tau...dari aspek rekaan beg tu sendiri...


xcaye?jom kite tengok....simple je begnye...tp HEBAT!!








Saya suka melukis


Assalamualaikum....

sape kat sini suka melukis? angkat tangan...haaaa..Hari ni Naim nak kongsi ngan korang semua tentang satu perkara yang Naim suka sangat lakukan setiap masa..
JENG JENG JENG>>>

MELUKIS!!!




hehe....dari dulu lagi Naim suke melukis....walaupun tidak la sehebat pelukis terkenal negara mahupun dunia...tapi ni la bakat Naim...Alhamdulillah...
kadang-kadang tu kan...


kat universiti pun....mase lecture ngah menajar....kita kat blakang ni duk sibuk laaa wat keje lain...huhu..pelajar NAKAL!!!





ape pun....segala yang Tuhan dah kurniakan kat kita selaku hambaNya...bersyukurlah dengan ape yang kita ada k...

JUMPA LAGII..


Saturday, July 16, 2011

Iklan Aidilfitri Yang Telah Diharamkan TV3

Assalamualaikum kawan-kawan...

pernah x tengok iklan ni? mesti x kan?sebab iklan ini telahpun diHARAMKAN untuk disiarkan di TV3 kerana iklan ni ada bawa unsur2 kesesatan untuk umat Islam

ini adalah video iklan tersebut dari You Tube




Apa unsurnya? mari kita tengok sama2..urutan mengikut scene...


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

b) Buku – Bible

c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran




Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism


Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan






Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

c) Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian



Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian


Scene 4- Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.





Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.



Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

a) Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan



Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

a) Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.




Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

a) Pulau - Singapore lah.




Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin

b) Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah



Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

a) Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

b) Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Seolah-olah Perlakuan Biadab




 Scene 12 - Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).


Kawan2...mcm ni ke yang kita mahukan?iklan pun boleh dijadikan medium untuk menyesatkan umat Islam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...