Wednesday, August 31, 2011

Lagu Hari Raya Untuk Anda!!

Assalamualaikum korang sume...huh....akhirnye siap jugak lagu raya ni...agak lame la jugak nak siapkan lagu ni...sehari suntuk..terimalah ye...Salam Aidilfitri dari Naim dan Keluarga..lagu baru dari Naim....


video

Harap korang enjoy k..!!


Merdeka Tenggelam


Ni betol2 Naim lihat sendiri....ni la yang akan berlaku bile Hari Raya aidilfitri bertemu Merdeka...
kat sini la kite nak tengok tanggungjawab sebagai seorang muslim dan jugak sebagai warganegara Malaysia nih...
Ni adalah realiti yang berlaKU..korang xpercaya...??korang nilai sendiri ye...
berapa banyak buah kereta yang paKAI bendera Malaysia?? berapa ??kire laa....
Naim xmo la nak banyak cerita...sebab ni dah lama Naim perhatikan...dalam perjalanan pulang dari kampung..hanya segelintir saje yang gantung bendera Malaysia kat kenderaan...
Kenderaan berat??time raya pun masih ade jugak bertebaran kat jalam raya...
akhirnye..kes kemalangan pun kian meningkat...
fikir2 laaa..

Saturday, August 27, 2011

Yang ke-21


Assalamualaikum semua...


Hari ni genab laa umurku ini 21 Taun...maksudnye... hari ni BIRTHDAY Naim laaaaa!!hahaha (ade sape2 yang nak wish?ade...ade?)kalau xde pun...ADE AKU KISAH?hahaha....




Masuk kali ni..ni kali yang ke 21 Naim sambut Ramadhan...bakal kali ke 21 Naim sambut Hari Raya dan Merdeka....dan pertama kali Naim sambut birthday sebagai BLOGGER!! hehehe...bukan nak bangga...tapi nak riak sikit jek..hahaha...ape yang aku nak? korang jangan tanye laaa...nanti kalau tanye siap bagi list lagi...bukan mende biasa wooiii!!!


Ape pun yang terbaik adalah korang doakan kejayaan Naim dunia dan akhirat....tu yang terbaik...kejayaan di dunia xberguna tanpa disusuli kejayaan di akhirat jugak...ye tak...21...21...21...ape laaa yang orang dok wat pada umur 21 ni ek? Daftar jadik pengundi kot...hahaha....ape pun...selamat berpuasa dan SELAMAT HARI RAYA jugak MERDEKA!!....kat bawah ni khas untuk korang semua....



KITA KAN BLOGGER!!

Raya & Kemalangan

Assalamualaikum kawan2...


Tadi naik kete ngan Pak Ndak...nak balik kampung tadi...sedang ngah jalan tu tu tibe2 jalan jadik jem...haaa....kenape la yek? Mak cik tue jual pisau tepi jalan ke? atau pun orang dok pakat ramai2 beli petai kat tepi jalan tu?


gambar hiasan jek..gambar sebeno xsempat nak tangkap...

sekali bukan daa...sekali ade lori bombaa daa..ade kemalangan upenye...haaa bile dah ade bomba tu korang rase tahap kritikal kemalangan tu agak2 pada skala berapa kalau Naim bagi 1 - 10? of course la dalam kalangan tahap yang 5 - 10 kan? Teruk tuuuuuuuuuuuu...haaa....


Jalan punye jalan punye jalan..(berapa banyak jalan daaa)....nampak ahli bomba ngah padam kereta yang ngah terbakar.,,..kejadian ni berlaku kat Highway Kuantan - Segamat...dekat lorong nak masuk kawasan Ganchong...lepas jambatan.( kalau korang tau laa..)


Nak dijadikan cerita...apabila kite bercerita tentang balik nak beraya ataupun hari raya...pasti yang dekat dengannye tu adalah kemalangan...adik beradik ke diorang ni? hmmm..ntah laaa...xtau nak cakap camne....berhati2 laa korang time memandu kenderaan tu..kalau Naim..ingat satu prinsip jek...


KITA BAWAK NYAWA..


Haaa..tu la prinsipnye....jadik..berhati2 dijalan raya..pendidikan awal tentaNG keselamatan jalan raya adalah bermula dari dalam diri kita sendiri...

Friday, August 26, 2011

Like Page Dah Ade!!

Hahaha...SUPRISE!!...eh eleh...bakpe ni?
huhu...xde laa...just nak bgtau skang ni Blog Naim ni dah ade like page kat FB!!..huhu...korang ringan2kan la ye mouse korang tu untuk dialihkan ke Like Button page Naim k...huhu



like kat blog pun ade k...huhu

jangan lupe like k...hee...Naim tau mesti korang dah ade kan?kan? Naim ni je laa...baru nak buat...sedangkan korang dah beratus2 dah yang like...malah ade yang beribu ribu...hmmm...tak kisah la tu... ape pun

KITA KAN BLOGGER!!!


Cerita Penjara Pudu ( Bilik Terakhir )


Berlaku di Penjara Pudu KL di suatu ketika dulu. Hanya boleh disebarkan pada orang2 tertentu sahaja..

Sblum Penjara Pudu ditutup dulu , pernah diceritakan bahawa terdapat sebuah bilik yang dipanggil “Bilik Terakhir”. Di bilik inilah seringnya berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu ditutup. Ia dinamakan “BILIK TERAKHIR” adalah kerana dahulu ia merupakan bilik kediaman terakhir bagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantung sampai mati pada keesokan harinya di bilik gantung.Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah dikatakan akan meratap, menangis, menjerit, bercakap seorang diri & pelbagai lagi perlakuan kerana menyesali kesalahan mereka yang lalu. Mereka menjadi begitu kerana dikatakan tidak kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yang telah diketahui mereka.


Menurut kata warden2 yang masih ada di Penjara Pudu sewaktu proses pengosongan Penjara Pudu dijalankan, mereka sering terdengar suara2 sayu meminta tolong, suara orang menangis & bermacam2 lagi dari Bilik Terakhir tersebut. Tak kurang juga ada diantara warden yg terlihat seekor kambing hitam sering masuk menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka & kemudian tidak pula kelihatan kambing tersebut keluar semula. Ramai bomoh & pawang yang dipanggil bagi memulihkan bilik tersebut mengatakan bahawa suara2 yang sering kedengaran di waktu malam dari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh2 pesalah yang mati di tali gantung tersebut tidak tenteram kerana mati mereka di tali gantung.

Nak dijadikan cerita pada suatu malam Jumaat ketika hujan renyai2 seorang warden telah ditugaskan mengawal kawasan yang berhampiran dengan “Bilik Terakhir” itu. Ketika sedang berkawal kira2 lebih kurang pukul 1 pagi, beliau terdengar seperti tapak kaki sedang berlari2 berhampiran bilik tersebut. Beliau cuba memberanikn diri untuk melihat apakah bendanya itu. Sedang beliau mengamat-amati maka terlihatlah dalam kesamaran seekor kambing hitam sedang menuju ke arah Bilik Terakhir itu lalu lesap begitu sahaja. Beliau berasa hairan bagaimana seekor kambing boleh ada di kawasan itu..Oleh kerana ingin tahu maka beliau memberanikan juga diri menghampiri Bilik Terakhir itu. Alangkah terperanjatnya beliau apabila mendapati pintu bilik itu telah bertukar menjadi pintu gua.

Mulalah beliau berasa gementar, seram serta menggigil ketakutan namun diberanikan juga diri memasuki pintu gua yang samar2 itu sambil meninjau2 di dalamnya jika terlihat akan kambing tadi. Apabila sampai sahaja ke dalam gua tersebut alangkah terperanjatnya beliau apabila didapati banyak harta karun di dalamnya. Beliau cuba mengambil harta itu tetapi tiba2 hilang dari pandangan lalu menjelmalah 1 lembaga yang mengerikan seraya bkata, “Heyyyyyy manusiaaa. Jangan engkau sentuh harta itu. Hartaaaa itu bukan kauuu yang punyaaaa.. tapi Ahmaaaaaad Albab yang punyaaaaaa. HaHaHaHaHa!! Yaaaaaaa, Ahmaaaaadd Albab yang punyaaaaaa”. Udah tuuuuuuuuu.. pi buat keje.

Kenapa Tak Ramai Orang Bace Entry??

Hadoooiii....korang pernah terfikir tak mende ni?
Kite post enty kat blog...tapi xde orang bace pon...hmm...susah jugak kan bile jadi camtu...kite nak kongsi something ngan orang tapi malangnye orang xbace pun...kadang2 something yang kite nak kongsi tu teramat la penting...macam information ke ape ke kan? kan? mungkin ade beberapa kemungkinan kot...tapi Naim tak kaji la mende tu...huhu...




okok...jom kite tengok ap kemungkinan tu...


1) kemungkinan sebab kite selalu post entry kat blog kite...selalu yang mcam mana? xkan laa nak post seminggu sekali...maknenye post setiap minit...lepas jek 30 minit...wat entry baru... kite bukan blogger yang dah jauh bergerak...baru setaun jagung..kalau nak wat camtu kan...bile dah wat entry baru..jadi entry lama orang xbace laa dah...

2) berkemungkinan la terlalu la banyak widget yang korang letak kat blog tu sampai nk loading page pon berat gile..lame nk nunggunye ooooiii..hahaha


2) mungkin tajuk entry kite kot xmenarik minat blogger atau pembaca lain nak bace...hmmm...yela kot...




penyelesaiannye? haaaa....mudah jek kalau korang nak wat....post la balik link korang yang lame2 kat mane2 laman sosial macam FB ke...kan ade group untuk blogger post link diorang....senang jek..kan?hahaha...ni just cadangan jek...nak ikut...ikut...xmo ikut..xkisah ponn...ADA AKU KISAH??heheh...ape pun..


KITA KAN BLOGGER!!!



Thursday, August 25, 2011

Ahirnye, Sampai Pun...



Assalamualaikum kawan2...


Hahahaha...hari ni..dah seminggu lebih Naim tunggu mende ni...da akhirnya sampai jugak mende tu kat depan umah...hehehe...


Nak dijadikan cerita...ngah mandikan Si Bulat tadi...mak ayah balik dari beli barang...dan ade satu bungkusan pos laju...hehehe...agak2 ape la yek?



haaa..ape la agaknye yang berada dalam bungkusan tu ek? bukak punye bukak...akhirnye....WOW!! Baju Kelab Blogger!!...waaa....sukesukesuke...huhu...exited gile..huhu...ingatkan xsampai lagi...akhirnye sampai jugak...hehehe...ape pun Thanks kepada pembuat baju dan Kelab Blogger Ben Ashaari....

Pasni ape lagi...Baju Kelab Blogger bertemu JPJ la 14 september nanti...doakan Naim k...



ape pun...rase seronok tak terkira skang ni..macam nak eja je seronok ni..


S.E.R.O.N.O.K

KITA KAN BLOGGER!!

Rumah Masa Depan?


Assalamualaikum...


Hari Naim nak bawak korang pergi jauh ke zaman akan datang...macam mana keadaan rumah akan datang...
Orang panggil ape..."Portable House.." haahaa...


Ape lagi....jom la  kite tengok....










Haaa....camne? ok tak kalau rumah kite nanti camni? leh gerak ke mana2....xpayah bayar cukai tanah...pakat bayar roadtax jek...hahahah

Dulu Ada Pendekar, Sekarang??


Assalamualaikum semua…
Hmmm….mase korang kecik2 dulu korang suke x tengok cite pendekar? Alaaa…cite orang zaman dulu2 tu…yang menggunakan silat sebagai seni untuk mempertahankan diri diorang…pakaian? Pakai baju melayu ngan kain pelikat ataupun sampin..pastu ade keris kat pinggang….haaa…hari ni Naim nak ajak korang bercerita pasal tu la…



Dalam untuk mengejar wawasan 2020 yang nak jadikan Negara kite ni ( Malaysia ) mencapai status Negara maju menjelang tahun 2020 mengikut acuan sendiri….banyak perubahan yang dah berlaku khususnye dari aspek pembangunan Negara…bangunan semua dah tinggi2…kawasan kampung dah mula jadi Bandar…rumah2 kayu digantikan ngan batu yang teguh…

Jadi apabila Naim nak ajak korang bercerita tentang pendekar…..korang rasa skang ni ade x ditayangkan kat mana2 channel cite ni…mcam dulu2…drama pendekar….tak kira TV1, TV2 mahupun TV3…xde dah skang ni datayangkan cerita pasal pahlawan2 Melayu yang dulu…nanti bile cucu cicit kite tanye pasal Hang Tuah…

“ atuk2…Hang Tuah tu dulu pakai seluar Jeans ke macam sekarang? “

Haa….korang nak jawab ape? Ternganga la korang…..yang paling teruk pun diorang tanye

“atuk2…silat tu ape? Sejenis tarian ke?”

Tak ke menggaru kepala korang..lagi satu kalaupun kite dah ade kesedaran tentang budaya Melayu yang lama ni…contoh nak wat filem laaa…mane korang nak cari perkampungan yang betul2 Melayu? Kalau nak pun korang kena pergi kat kawasan ceruk sane tu…tu pun depan jek kayu…belakang dah ade batu dah….kena laa abiskan duit nak buat prop baru…cari plak mane2 hutan..cipta perkampungan sendiri…xsama beb ngan kampung yang asli!! Jauh berbeza….

Kita kalau pun nak berubah….jangan dilupa pada yang lama…xde yang lame…alamatnye…xde la yang baru…mcam dalam iklan tv tu…BUDAYA KITA CARA KITA…jadi semua perubahan ni berlaku dek kerana masuk budaya tu…masuk budaya ni dalam masyarakat Melayu…akhirnye…hilang keaslian Melayu…

Renung2kan laa….mende ni k… 

Tuesday, August 23, 2011

Perkhidmatan Keretapi Pertama Untuk Musim Haji di Mekah



Uit uit...hehehe....Assalamualaikum....

Abg2....adik2...kakak2...pak cik makcik...ayah mak...datuk nenek...sepupu sepapat....( ek eleh...melampau la ko ni Naim...sikit2 dah lee..) ecece...relaks laa Phoenix...ni Naim nak bagtau semua pembaca satu perkara yang terbaru kat Tanah Suci Mekah ni menjelang musim Haji......( ha? ape die? ce cite...ce cite..)

Nak cite laa ni..haa...bermula musim haji pada taun 2010 lepas....telah disediakan perkhidmatan keretapi untuk musim haji kat Mekah...




Haaa...perkhidmatan ni ade pakej untuk seminggu dan 4 hari...untuk perkhidmatan keretapi selama seminggu...kite kena bayar SR250 ( USD67 ) dan untuk 4 hari plak SR100 ( USD27 )...haaa..korang kire la bape hinggit..hehehe....



Kapasitinye buleh muat seramai 170,000 penumpang....tu untuk fasa pertama...die ade 3 fasa dan dijangka boleh muat samapai 2 JUTA penumpang!!...ramai tu kawan2!!

Jadi pasni sape nak g Haji...kumpul la duit yek...huhu...sikit2 lame2 jadi bukit,,,

KITA KAN BLOGGER!!!


Darfur 100 Kali Lebih Miskin Dari Palestin


Assalamualaikum....


Ni bukan la acara untuk membandingkan siape yang paling miskin di seluruh denia...tetapi untuk kita menilai sejauh mana kepekaan kita terhadap semua yang berlaku ni...Naim terfikir...kita di sini makan nasik siap boleh buang2 lagi...tapi cuba kite bayangkan orang di sana...nasik yang kite buang tu diorang leh makan sampai licin...


Kita sokmo dengar tentang kempen " Bantu Palestin "...sana sini..tapi kempen untuk Darfur..baru sekali Naim dengar...tu pun Mawi yang jadi duta...kite lihat..betapa miskinnye negara ni...sampai langsung xmampu nak cetak Al-Quran...pakat tulis atas kayu jee...


My trip to Darfur covers of the Koran - Photos - Part 2

My trip to Darfur covers of the Koran - Photos - Part 2


Naim sedih bile tengok fenomena camni...kite walaupun Al-Quran dicetak cantek...tapi sekadar hiasan di rumah...katenye 

" cukup syarat je nak jauhkan dari ganguan hantu.."

Ya Allah...tu ke ideologi yang kita amalkan sepanjang hidup kite? Kitab tu kite kena baca..bukan dok biar berhabuk kat almari tu...


Kenapa Berblog?


Nak dijadikan cerita...semua orang ade cara masing2 untuk diorang nak kongsi sesuatu...bagi Naim....duduk dalam dunia blog ni salah satu daripadanye....Naim boleh kongsi macam2 ngan orang kat luar sana sama ade orang yang Naim kenal macam Cik Fatin...atau pun orang yang Naim kenal hanya pada namanye semata-mata....macam korang laa..(yang xkenal Naim)...hehe..


Bagi Naim..kita perlukan medium untuk kita melepaskan apa yang kite pendam dalam hati semasa kita menjalani kehidupan seharian kita...jadi salah satunya adalah berblog...kadang2 ianya macam sebuah diari yang ade reaksi terhadap apa yang kita tulis..(komen le tu maknenye..)


Dan dalam kita tak sedar...kita sudah bertambah kawan...memang x dinafikan ada puluhan ribu..malah lebih lagi daripada tu yang ada blog ni..xkira tua ataupun muda...
yang penting kita tau camne cara untuk kita luahkan apa yang kita pendam dalam hati...tak kisah la melalui blog atau pun tidak...


masalah ni ibarat bas tambang...kadang2 sarat ngan penumpang...ade masa, penumpang akan turun jugak...xde la sampai nak tido dalam bas...ehehe...ade masa...yang turun tu diganti ngan penumpang yang baru...macam tu la hidup...masalh akan sentiasa pergi dan silih berganti..tu la cabaran dalam kehidupan....ape pun kite kena ingat..


KITA KAN BLOGGER!!!


Monday, August 22, 2011

TEPAT dan PANTAS


Santai Bersama BEN ASHAARI

Tepat dan pantas....agak2...Naim tau x jawapannye?

Info Yang Amat Jarang Tentang KAA'BAH (bahagian 2)


Assalamualaikum...


Bertemu kembali kita dalam rancangan " MARI MENGENAL KAA'BAH "...hahaha....saje jek....teringan nk jadi pengacara....huhu..okok...dalam post yang lepas...bahagian 1 punye Info Yang Amat Jarang Tentang KAA'BAH...kita dah tengok camne struktur KAA'BAH dari dalam dan jugak luar kan...kalau korang bace lagi klik kat SINI ye...hehehe..


Skang kite akan beralih kepada info tentang kain yang menutupi KAA'BAH...yang orang panggil Ghilaf serta kaedah pembuatannye melalui gambar yang disediakan...jom..jom..

Rumah Allah di Mekah (KAA'BAH) ditutupi ngan sejenis kain yang bewarna hitam dipanggil ' KISWA '...kain ni akan ditukar pada setiap tahun..macam raye la kan..tiap tahun kite tukar baju raya baru..hehehe....



Untuk buat kain ni ade sebuah kilang khas di Mekah...ianya mengambil perbelanjaan yang besar...korang nak tau banyak mane? SR 17 JUTAAA!!!..mahal tuu!! kain ni jugak diperbuat daripada 670kg perak yang diwarnakan dengan warna hitam...lebih kurang 120kg emas tulen dan 50kg perak digunakan untuk menulis @ mengayam ayam Al-Quran di atasnya...dan juga kain ini sebesar 658 meter persegi....waaa...besoo tuu....

meh kite tengok pembuatannye kat sini...









haaa....amacam?...camne la kan kalau baju raya korang dijahit ngan emas?mesti sonok kan?...ape pun...ni la keistimewaan KAA'BAH yang perlu kite tau...ingat!!

KITA KAN BLOGGER!!!


Info Yang Amat Jarang Tentang KAA'BAH (bahagian 1)

Assalamualaikum...


haa....hari ni nak kasi tau laa sikit pasal satu perkara...ape die? haa....bile kite Solat kite menghadap ke mana? mesti la ke arah KAA'BAH kan kat Mekah....jaddiii...hari ni Naim nak bagi korang info sikit pasal KAA'BAH ni...bukan TOK BAH dalam BOBOI BOY tu tau...KAA'BAH....heee...gurau sikit..huhu..haaa..ape lagi, jom le kite terjah!!


Kat bawah ni nanti ade bermacam2 gambar....dari sudut binaan KAA'BAH itu sendiri hingga la pada proses pembuatan Kain KAA'BAH tu sendiri atau dikenali sebagai Ghilaf k...jom..jom..





DALAM KAA'BAH




Haaa....ni la sedikit sebanyak pasal KAA'BAH...korang nak tau lagi? boleh jeee....tapi korang kena tunggu laaa....hehe..nantikan

" Info Yang Amat Jarang Tentang KAA'BAH (bahagian 2) "



Kisah Benar Melayu/ Islam Berlindung Di Gereja

Salam....ni adalah isu tang terbaru dalam beberapa hari ni....apa yang korang baca kat bawah ni adalah hasil tinjauan dari SYAHRIL A. KADIR (Mynewshub.my)...kite tengok sama2..


August 11, 2011

EKSKLUSIF
Baru-baru ini Harapan Komuniti NGO yang menganjurkan majlis makan malam amal yang diserbu oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 3 Ogos lalu kerana didakwa ada kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam tampil membuat penjelasan tentang apa yang berlaku pada malam tersebut.
Pengarah eksekutif NGO itu yang membantu golongan miskin dan melarat dan penghidap HIV dan AIDS Raymond Koh berkata majlis kesyukuran/makan malam amal itu dihadiri penderma, rakan-rakan serta penerima bantuan Harapan Komuniti sebelum ia diserbu 30 pegawai penguatkuasa JAIS dan polis.
Katanya, Harapan Komuniti adalah sebuah pertubuhan bukan keuntungan, yang berkhidmat untuk membawa kasih sayang, harapan, keamanan dan maruah kepada golongan yang memerlukan, orang miskin, kanak-kanak, wanita dan penghidup HIV dan AIDS.
Sementara peguam mereka pula, Annou Xavier berkata Malaysia sepatutnya bernasib baik kerana mempunyai pertubuhan seperti Harapan Komuniti yang memberi harapan kepada golongan yang memerlukan, orang miskin dan golongan terpinggir.
Bagaimanapun, katanya, pada malam yang malang itu, JAIS sebaliknya menyerbu majlis amal kesyukuran tersebut, atas andaian bahawa berlaku kes penukaran agama.
Sejujurnya saya tidak mahu prejudis atau berprasangka kepada mana-mana pihak, apatah lagi sekiranya mereka mendakwa mereka melakukan kerja amal dan sebagainya.
Cuma saya teringat pada satu peristiwa yang berlaku kira-kira dua tahun lepas di sebuah gereja yang terletak di atas bukit di Batu Arang, Rawang, Selangor.



Ada pihak yang mendakwa ia bukanlah gereja daripada erti kata yang sebenarnya, tetapi sudah bertukar menjadi Rumah Perlindungan HIV yang dikendalikan sekumpulan mubaligh Kristian.
Gereja ini juga dikenali sebagai White House (walaupun bentuknya jauh berbeza dari kediaman Presiden Amerika yang terletak di Washinton itu)



Ia ada salib yang besar, setiap pintu bilik digantung gambar Jesus Christ, ada kata-kata yang dipetik dari buku Bible dan terdapat sebuah dewan syarahan besar yang penuh dengan lambang agama berkenaan.
Mereka mendakwa mereka membantu para pesakit HIV/AIDS yang terbiar di jalanan, tanpa ada niat yang terselindung.
Ya, saya kagum dengan usaha itu.
Cuma yang agak menggerunkan, hampir sebahagian daripada mereka yang berlindung di dalam premis itu adalah orang Melayu, orang Islam!
Selama ini saya hanya mendengar ramai anak Melayu yang berlindung di dalam gereja, majoritinya mereka yang daif dan berpenyakit.
Katanya ini kerana masyarakat Melayu atau Islam sendiri memandang keji terhadap golongan ini hingga mereka tidak tahu ke mana hendak mengadu.
Akhirnya mubaligh Kristian membawa mereka ke rumah perlindungan atau gereja seperti di White House ini.
Walaupun pihak gereja ada menyediakan bilik kecil yang mereka dakwa surau untuk membolehkan penghuni Islam beribadat, namun realitinya kehidupan penghuni Islam di situ tidak ada banyak bezanya dengan penghuni bukan Islam.
Mereka tinggal di dalam bangunan yang dipenuhi mubaligh Kristian, mereka berkumpul di dewan syarahan Kristian, dan bilik tidur mereka juga dihiasi dengan gambar Jesus seperti mana yang saya katakan tadi.



Saya rasa penganut agama Kristian juga akan merasa tidak selesa sekiranya perkara itu terjadi kepada penganut merekaĆ¢€¦.apa perasaan mereka agaknya jika saudara seagama mereka tinggal di bangunan yang dipenuhi Ustaz, berkumpul di dewan solat dan tidur di bilik yang dipenuhi ayat suci Al-Quran yang bergantungan.
Alhamdulilah, dengan inisiatif seorang guru agama terkenal, Ustaz Muhammad Amin, pada 13 Julai 2009, saya dan rakan-rakan serta sekumpulan NGO yang diketuai oleh Muhammad sendiri bertolak ke gereja berkenaan dengan berbekalkan satu misi- mengeluarkan semua pesakit Melayu dan Islam dari gereja itu.



Setibanya kami di sana , kami disambut oleh Razak, antara penghuni Melayu yang telah lama tinggal di situ
Masuk saja ke dalam gereja tersebut, bau kuat ubat terus menusuk hidung, ia seolah-olah sebuah mini hospital.
Di belakangnya telah menunggu tidak kurang daripada 20 orang anak-anak Melayu, kesemuanya pembawa virus HIV
Melihat saja kelibat mereka, saya hampir menitiskan airmata, kesemua mereka yang berkain pelikat menyambut kami dengan wajah yang sedih dan sayu
Ada yang bertongkat, ada yang berkerusi roda, ada yang sedang demam dan ada yang baru keluar dari wad.



Hampir sejam kami mendengar keluhan hati mereka, mendengar kisah bagaimana mereka dihina, disisih, didiskriminasi dan berbagai lagi oleh masyarakat sekeliling
Pun begitu, mereka bersyukur kerana sekurang-kurangnya gereja tersebut sudi mengutip mereka daripada terus menjadi sampah dalam masyarakat
Selepas itu, kami berkesempatan bertemu dengan salah seorang paderi di situ, beliau ternyata cukup profesional dan melayan kami dengan tanpa rasa curiga
Untuk pengetahuan anda, saya sebagai orang Islam sebenarnya sangat malu ketika berada di gereja berkenaan
Bayangkan, walaupun saudara-saudara kita itu bukan dari agama mereka, tetapi saudara-saudara kita itu dilayan bak menatang minyak yang penuh
Saudara-saudara kita itu dimandikan, diberi ubat, diberi makan sehingga ke peringkat dipakaikan lampin oleh petugas di gereja tersebut
Saya tertanya pada diri sendiri, kenapakah kita tidak boleh jadi seperti mereka sedangkan agama kita juga adalah yang terbaik, kita ada al-Quran sebagai panduan, semuanya cukup lengkap tetapi sayang ia tidak diterjemahkan dengan baik oleh para pengikutnya
Selepas kira-kira sejam di gereja tersebut, kami berjaya membawa keluar seorang demi seorang anak Melayu daripada gereja berkenaan, Alhamdulillah, paderi tersebut melepaskannya dengan rela hati



Saya berharap dalam membantu golongan yang memerlukan, sama ada kerana penyakit, kedaifan dan kemiskinan, kita sebagai umat Islam kena betul-betul membantu dalam erti kata yang sebenarnya.
Agensi-agensi yang diberi amanah harus melaksanakan amanah mereka dengan bersungguh-sungguh.
Adalah mudah untuk mencari kesalahan tetapi itu tidak akan menyelesaikan masalah, tindakan yang pro-aktif perlu disemai dalam setiap sanubari agar golongan sebegini dapat dibantu dalam menjalani kehidupan yang singkat ini
Yang paling penting, sekiranya kita tidak mahu iman dan akidah saudara kita dipesongkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, kita sendiri terlebih dahulu kena memnghulurkan tangan dan menarik mereka keluar dari segala kesulitan ini.
Saya masih ingat kata-kata Pengarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya , Prof. Dr. Ab. Aziz Mohd. Zin
Katanya memang ada kebenaran mengenai dakwaan pendekatan dakwah Islam lemah dari segi psikologi berbanding gerakan mubaligh Kristian.
Kata Dr. Abd. Aziz, Ini kerana ramai pendakwah kita melihat kerja dakwah ialah menyebar agama kepada golongan sasar tanpa melihat keperluan dan keadaan diri mereka.
Ini menyebabkan kalau keadaan itu sesuai dengan seseorang, ia akan diterima. Jika tidak, usaha itu akan gagal.
Menurut beliau, pihak kristian misalnya melihat kepada aspek keperluan.
Contohnya, gerakan kepada masyarakat orang Asli.
Mereka akan duduk bersama golongan sasar bertahun-tahun lamanya bagi mengkaji cara hidup golongan ini.
Mereka juga mempunyai satu pasukan lain untuk berdakwah kepada kumpulan sasar berdasarkan maklumat-maklumat kajian tadi.
Pendekatan begini jarang dicontohi oleh pendakwah Islam.
Selain itu, menurut Dr. Ab. Aziz, gerakan kristian mempunyai strategi suka mengambil peluang.
Ia menyebabkan kumpulan sasar akhirnya termakan akibat paksaan secara halus.
Mereka memberi perhatian kepada kebajikan dan menghulur bantuan kepada sesiapa yang memerlukan.
Akhirnya, kumpulan sasar terpaksa terima. Jika tidak, masalah tidak selesai.
Kesimpulannya jika kita tidak bertindak cepat dalam menangani permasalahan ini, jangan terkejut jika lebih ramai umat Islam di muka bumi ini akan menghuni pusat perlindungan seperti di White House atau gereja atau apa saja nama dan gelaran yang kita beri padanya!
Inilah cerita saya. Bukan kisah dongeng. Bukan dusta semata. Wallahualam


Nila rwalitinye kawan2....serangan orang Kafir untuk umat Islam dari aspek intelektual...sesungguhnya memang diorang akan kalah kalau berperang secara fizikal...sebab orang Islam rela mati untuk Syahid...ape pun....

KITA KAN BLOGGER!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...